The Tastings Room | Restaurant Design

Posted on September 1, 2011 in blog, Interiors, Restaurants

TR13

The Tastings Room is a new addition to the heart of Singapore’s Central Business District, Marina Square with the fine combination of French/Italian bistro cuisine and wine cellar under one roof. The restaurant’s vision was to refresh the perception of wine and food culture in Singapore by providing them at affordable prices. The overall spatial experience sandwiches the crafted black volumes between two layers of industrial aesthetics: exposed ceiling and concrete screed floor, to juxtapose/merge opposing aesthetics of being sophisticated yet affordable.

 

TR11

The programmatic composition was divided into three areas namely Wine, Bistro and shared spaces of Wine/Bistro.  A U-shaped band of these programs was deployed as it provided the most flexible layout with regards to shared functions, main circulation and points of entry/exit.  The Central Bar sits firmly in the middle to negotiate the needs of both Wine and Bistro, as well as providing the point of sale for this establishment.The total floor area of 137 square meters has been divided percentage-wise into 7% for the ruby red wine cellar; 47% for the Wine/Bistro area which also includes the private function rooms, the storage staff area and the central bar and circulation space. The remaining 46% of the Bistro includes seating space and the kitchen.

 

TR4

 

 

TR6

Drawing inspiration from the outer aesthetics of the dark wine bottle and antique weaved wine basket holders, the outer skin of these volumes adopt a series of black diagonal tiles while the interiors are inspired by the “hidden” flavors of wine, taking on singular hues for rooms such as the red wine cellar and yellow kitchen.

 

TR5

 

TR10

 

TR9

 

TR8

The Central Bar is the most chiseled of all volumes as each specific chisel adheres to each practical aspect of hiding services, supporting service counters, anthropometrics and sight lines.  The floating tapered form houses a giant light fixture while simultaneously accommodating the bar’s wine racking needs. A selection of strategically placed visibility cut-outs are subtracted from these dark volumes to reveal internal workings of each enclosure as framed spatial appetizers perhaps liken to how wine should be enjoyed, one sip at a time and always in a controlled manner.

TR7

TR3

Architect: Studio SKLIM
Location: Marina Square, Singapore
Visualization: Studio SKLIM / Federico Mira
Project Area: 137 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Jeremy San

Source: Studio SKLIM


Leave a Reply

Seo Packages