1001 Nights Villa By A-Cero | Residential Design

1001-Nights-House-13-750x498

There usually isn’t a long interval between posts about  A-Cero’s projects. I am a big fan and in  love with their vision of volumes. Many might find them bulky and “dry” since they heavily rely on concrete and grey stones for their finishes. Scroll down to check out the remaining photos and enjoy the effects the architecture reveals when accompanied with beautiful lighting and an enormous swimming pool.

A-cero is a Spanish architecture firm which has recently completed the 1001 Nights House project. This 22,600 square foot contemporary concrete residence is located in Madrid, Spain.

1001-Nights-House-02-750x498

1001-Nights-House-15-750x498

1001-Nights-House-09-750x498

1001-Nights-House-23-750x498

1001-Nights-House-17-750x498

1001-Nights-House-26-750x498

1001-Nights-House-29-750x498

1001-Nights-House-31-750x498

1001-Nights-House-32-750x498

1001-Nights-House-33-750x498

1001-Nights-House-35-750x498

1001 Nights House by A-cero:

“A-cero presents one of its more recent projects in single family properties.

It is a single family house located in a development in the outskirts of Madrid. Over a plot of 7000 m2 the building, with 2100 m2, rises with a high standard design answering the owners’ requirements.

The access, through the development walkway, is placed on a higher level. Here is the property, partially hidden by many curved walls that seem to elevate from some water sheets over a stone covering in white, grey and black shades, placed on purpose as a part of the landscape in this area of the plot. Besides its sculptural features, typical of the A-cero style, this side of the facade expects the integration of the building in the surrounding environment. A wide stone path, with water sheets on both sides, lead us to a huge black glass door that gives us access inside the property. In the garden, following the wishes of the owners, there are palms, pome granate trees and Middle East vegetation.

The rear facade of the house, the most visible, makes the most of the slight slope of the plot, where there is the porch, a pool and the garden. Almost all the views from the different rooms of the property are focused here, as the views of the lakes in the common areas of the development.

All the building is dressed in “black villar granite stone”. In this part of the property big windows, with hidden woodwork, are opened, achieving a lot of light for the inside space. In the porch, the window in the main living room, of 10 meters, is automatically hidden, connecting indoors and outdoors.

The passable area is made of white marble, the vase in the pool of blue gressite. The outside furniture is from the Rest collection by A-cero In.”

Sculptural Residence Overlooking Atlantic Ocean in Senegal | Architecture

DakarSow_001

This breathtaking feature is a residence for a Senegalese family. It’s located on a cliffside overlooking the Atlantic Ocean and was designed and completed during this year. The architects are Saota – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects and the interior design by ANTONI ASSOCIATES.

Villa Dakar Sow is a very prominent architectural structure which incorporates  historical elements, a beautiful open plan, amazing view, and a sculptural staircase. The majority of the furniture, as with most luxury modern houses, is by Minotti.

DakarSow_003

Whilst the cliffside site presented an extraordinary opportunity for a house on the edge of Dakar’s CBD, the slowly eroding nature of the cliff face required a very carefully considered structural solution.’ says Greg Truen, Project Partner, ‘resulting in a building design that seemed to float off the cliff’s edge’.

DakarSow_005

DakarSow_010

The Kitchen is an open kitchen with a separate traditional kitchen as well as the garage.  From the Entrance one moves past the sculptural circular stair to the Entertainment Room and the double volume Family Lounge which connects up with a floating stair to the upper level Pajama Lounge. The Main and the two children’s bedrooms are placed on this upper level.

DakarSow_009

DakarSow_007_smaller logo     

DakarSow_011

The Main Bedroom Suite opens up onto a large terrace which is the roof of the more formal living wing of the house and the element which projects over to the ocean. The Main Bathroom opens into a private garden and outdoor shower situated over the garages.

 

DakarSow_008

One of the features of the house is the spiral staircase, clad in stainless steel, while the treads are clad in white granite. To add to the sense of continuity between the levels the 20mm in diameter stainless steel rods run from the first floor handrail to the lower ground floor, thus making the stairwell look like a sculptural steel cylinder. A skylight above the stairwell as well as floor to ceiling glazing in the lounges adds to the sense of transparency.

“Throughout the villa, modern works of art, many of which are from the client’s private collection, sit comfortably within this luxury residence, creating an intention that is decidedly sleek and contemporary” says Mark Rielly of ANTONI ASSOCIATES.

 

Source: Saota Blog

Seo Packages

Pin It on Pinterest